2009. december 31., csütörtök

BUÉK!

Békés, Eredményes
Új Évet Kívánok Mindenkinek!

2009. december 28., hétfő

Karácsony után


Elmúlt a Karácsony

Bizony el. Remélem Te, aki ezt olvasod, jól érezted magad, örömteli ünnep volt a számodra. Én sem panaszkodom. Először is sokat olvastam és sokat pihentem. Igen, végre volt rá lehetőségem, hogy meglepjem magam pár könyvvel. Lukjanyenko, a Sztrugackij testvérek köteteit és Star Wars könyveket vettem. Most egy időre el vagyok látva olvasnivalóval. Már nagyon hiányzott. Mindig szerettem olvasni, de az utóbbi időben (helyzetemből adódóan) nem jutottam hozzá.
Egy napot Gyula barátommal töltöttem. Ő is hajléktalan, egy szállón lakik. Egy keveset dolgoztunk is, összeállítottunk egy témasort a ma esti AVM gyűlésre, ami felkészülés lesz a januári párttalálkozóra. (Igen, egy párt hajlandó leülni velünk és meghallgatni a véleményünket a hajléktalan-ellátásról, lakáspolitikáról és általában a minket érintő ügyekről.) De inkább szórakoztunk csocsó és ultiparti formájában.
Írni most nem volt hangulatom, de formálódnak bennem újabb novellák. Kettőt, amit a decemberi irodalmi pályázatra adtam le, nemsokára olvashatsz a Fedél Nélkül lapjain.
Így teltek ünnepnapjaim.

2009. december 24., csütörtök

Boldog Karácsonyt!


Békés, szeretetben gazdag,
boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

2009. december 21., hétfő

Itt a Tél


Kemény hideggel és hóval köszöntött be a tél.

Szombat délutántól késő éjszakáig havazott. Meg is sínylette a közlekedés. Ennél nagyobb baj, hogy sokan most is az utcán kénytelenek tölteni az éjszakákat. Ismét kérek mindenkit, próbáljon segíteni sorstársaimnak. Egy csésze forró tea nagyon jól esik ilyen időben. Köszönöm.

2009. december 16., szerda

A Város Mindenkié karácsonya


A VÁROS MINDENKIÉ  KARÁCSONYA
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Gyere el és ünnepeld velünk a béke, szeretet és szolidaritás ünnepét!
Szeretettel meghívunk A Város Mindenkié csoport karácsonyi bulijára, melyet december 21-én hétfőn tartunk a Szentkirályi utca 22-24-ben.

Az este során  többek között beszélgethetsz és megismerkedhetsz velünk, megtekintheted hajléktalan művészek képeinek állandó kiállítását, totót tölthetsz ki, megtudhatod, mit csinált A Város Mindenkié az elmúlt négy hónapban és megnézheted legújabb videó-sorozatunkat budapesti és New York-i lakhatási aktivistákról.
A közös ünnepléshez minden résztvevő enni és (lehetőleg alkoholmentes) innivalóval járul hozzá, ezért kérjük te is hozz magaddal egy kis kóstolnivalót!

Időpont: 2009. december 21. (hétfő) 19-22h
Helyszín: VIII. ker. Szentkirályi utca 22-24. (Tégy az Emberért! Központ)

Ha többet szeretnél tudni a csoportról, olvasd A Város Mindenkié blogját.

2009. december 15., kedd

A Fedél Nélkül archívumai


Naprakészek a Fedél Nélkül archívumai.

A napokban elkészültem egy nagy munkával. Sikerült naprakésszé tenni az FN archívumait. Az Alkotói, a Galéria és az Utcalap archívumok is teljesek a 240. számtól az aktuális, éppen utcán lévő 402. számig. Elég sok időt töltöttem ezek rendbetételével, pótlásával. Remélem a sok jó novella, vers, riport olvasása és a képek megtekintése kellemes időtöltést jelent majd az embereknek.

Hideg volt az éjszaka.

Tényleg beköszöntött a tél, hideggel, havazással. Szerencsére jó hálózsákom van. De sok sorstársam segítségre szorulhat. Kérlek, ha rendelkezel felesleges meleg ruhával, takaróval, add oda egy rászorulónak, vagy juttasd el egy segélyszervezetnek. Már az idei télen is haltak meg hajléktalanok a hideg miatt, pedig eddig még nem voltak ilyen fagyos idők. Ha utcán éjszakázó, segítségre szoruló hajléktalant látsz, kérlek, hívd fel az éjjel-nappal működő Diszpécserszolgálatot a (06-1) 338-41-86 telefonszámon. Lehet, hogy megmentesz egy életet a hívásoddal.

2009. december 14., hétfő

NIOK díjkiosztó


Adományozzunk-e jövőre is?

December 7-én a Merlin Színházban tartották a Nonprofit Információs és Oktatási Központ (NIOK) műhelybeszélgetését, amin az FN fotósaként vettem részt. Sajnos rajtam kívül csak két fotós volt jelen, ők is valószínűleg a NIOK munkatársai voltak. Pedig az esemény megérdemelte volna a média figyelmét.
Sajnos a NIOK kuratóriumi elnökének visszatekintése alatt kiderült, hogy az 1 millió forint idén nem áll rendelkezésre. Ennyit kaptak a díjazott civil szervezetek minden évben. Azért megpróbálják valamilyen formában folytatni a díjazást. Nagy kár lenne, ha megszűnne az Év Civil Szervezete díj.

2009. december 7., hétfő

Újságárusítás


Mikulás és FN

December 5-én, szombaton délelőtt a szokott helyemen a Fedél Nélkül-t árusítottam.
Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt ritkán tudom ezt a "munkát" végezni. (Bár idézőjelbe raktam, de bizony ez is munka! Próbáld csak meg egyszer, hogy órákon át állsz egy helyben. Fárasztó tud lenni.) Ez több okból sem jó. Egyrészt rendszeres vásárlóim, ismerőseim aggódva kérdezik: Beteg voltál? Minden rendben? Nem győzöm megnyugtatni őket, hogy semmi bajom. Másrészt anyagilag is rossz, mert elsősorban ebből élek. (Bár már egyéb munkáimért is kapok pénzt [riportok az FN-nek, iskolai előadások], de ezek még nem elegek a megélhetéshez.)
De vissza a szombathoz.
Mikulást megelőző nap lévén, úgy gondoltam, én is adhatok valami csekélységet azoknak az embereknek, akik nekem, rajtam segítenek. Ezért beszereztem (azaz egy nagyon kedves barátom beszerezte nekem a piacon) egy halom csokimikulást. Ezen a napon, minden vásárló kapott az újság mellé egy mikulást is. Sikerült nagy meglepetést okoznom a kis mikulásokkal. És sikerült jónéhány ember arcára mosolyt csalnom. Számomra ez volt az igazi jutalom ezen a napon.

Sajnos manapság az emberek nem figyelnek egymásra. Tisztelet a kivételeknek, mert vannak! Egy kedves szó, egy mosoly, egy pici odafigyelés kellemesebbé teszi, teheti az emberek napját. Azét is aki kapja, azét is aki adja. És egy mosoly semmibe nem kerül. Hát tegyük kellemesebbé napjainkat. Figyeljünk egymásra!

2009. december 4., péntek

AVM a Tűzraktérben


Egy jól sikerült este

Megint régen jutottam hozzá, hogy írjak ide. Azóta két fontosabb esemény is történt.
November 27-n a TÁMOP konferencián vettem részt. Erről még írnom kell az FN-be is, majd akkor visszatérek rá.
December 1-én az AVM 15-22 óráig tartó rendezvényt szervezett a Tűzraktérben. Nagyon jól sikerült, sokat dolgoztunk érte, de megérte. Volt totózó a hajléktalanságról, folyamatos filmvetítés, irodalmi est színészek részvételével, ahol hajléktalan művészek verseit, novelláit olvasták fel, kiállítás szintén hajléktalan művészek alkotásaiból, beszélgetések meghívott vendégekkel a karitativitás és aktivitás témájában, valamint a squatolásról (házfoglalásról), aminek tőlünk nyugatabbra komoly hagyományai vannak.
Több feladatom volt az est során. Elsősorban mint videós rögzítettem az eseményeket, de vezettem a "Karitativitás vs. aktivitás" című beszélgetést is, valamint "élőkönyvként" is kikölcsönöztek.

Estére el is fáradtam, de egy igen jól sikerült rendezvényt zárhattunk.