2010. október 6., szerda

Rossz hírek

Szomorú hír jutott a tudomásomra a napokban. Még el sem kezdődtek az igazi hidegek - bár különösen hűvös, nedves őszünk van -, de máris vannak halálos áldozatai az időjárásnak. Október első napjaiig 13 hajléktalan embert szállítottak kórházba kihűlés miatt. Három halálos áldozat már van és még egy beteg valószínűleg nem éli túl az információt adó orvos szerint. Négy halott! Hány embernek kell még meghalnia, hogy történjen valami előrelépés, hány áldozat kell még hogy felébredjenek a politikusok? Húsz éve magam is optimistán tekintettem a rendszerváltásra. Húsz év alatt rá kellett ébrednünk, hogy csak a gazdagok nyertek. Rá kellett jönnünk, hogy a "képviselőink" nem az ország lakosságáért dolgoznak, csak egy szűk rétegért. A szegények, az elesettek, a rászorulók nem érdekesek, velük nem kell foglalkozni.

Még egy rossz hír, hogy a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslat tervezete javaslattá lépett elő, az országgyűlés tárgyalni fogja.
Miről is van szó? A BM készített egy törvénymódosító javaslat tervezetet (A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról) melynek egyik paragrafusa felhatalmazná az önkormányzatokat, hogy szabálysértéssé minősítsék és eszerint szankcionálják a közterületek "nem rendeltetésszerű használatát", pl. a közterületen alvást. A tervezet indoklásában még kizárólag a hajléktalan emberek szerepeltek példaként. A javaslat indoklása - a paragrafus szövegének meghagyása mellett - már finomabban fogalmaz, de így is tudjuk, ellenünk szól az egész. Eleve érdekes, hogy egy építési törvény módosítása foglalkozik szociális kérdésekkel. A KRESZt meg majd a szoc. törvényben módosítjuk? Nevetséges.
Mielőtt valaki félreértené, nem az a cél, hogy emberek a közterületen élhessenek. De NEM a tiltás a megoldás! Ha már építési törvény, miért nem a szociális bérlakások építésével foglalkozik? Ha ebből lenne elég, nem kellene utcán élnünk. Ez még nem jutott eszébe tisztelt Pintér úrnak? Csak a rendet teszünk kezdetű mondatok? Kisöpörjük az aluljárókat - ahogy Tarlós úr, frissen megválasztott főpolgármesterünk mondja? Valószínűleg egy kalap alá vesz minket a szeméttel.
Már azt is tudjuk, nem viccelnek. Október 14-én a fővárosi aluljárókban Közterület Felügyelet "felméri" a hajléktalan embereket. Vajon miért?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése