2010. október 21., csütörtök

Lakcím vagy nem lakcím…

Egy társam lakcímmel kapcsolatos kálváriája juttatta eszembe a shakespearei mondatot. Története a következő: Mivel rokkantnyugdíjat kap, 5 évenként orvosi bizottság vizsgálja felül rokkantsága mértékét. A felülvizsgálat most esedékes. Az előző felülvizsgálat idején közterületi lakcíme volt, ami akkor nem jelentett problémát. Viszont pár héttel ezelőtt - más okból kifolyólag - dunaújvárosi lakcímre jelentkezett be. A fővárosi orvosi bizottság el is utasította a felülvizsgálatát, mondván, lakcíme alapján Tatabányára tartozik. Társam ekkor megpróbált a VII. kerületben köztérre bejelentkezni. A „Mosolyhivatal” ügyintézője elutasította. A VIII. kerületben viszont minden gond nélkül bejegyezték a közterületi lakcímet. Viszont új időpontot kellett kérnie az orvosi bizottsághoz a Fiumei úti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon. Itt az ügyintéző nem adott új időpontot, mondván a közterületi lakcím nem megfelelő. Létesítsen tartózkodási helyet egy hajléktalan-szállón, vagy menjen az utolsó lakcíme szerinti igazgatóságra (Tatabánya).
Úgy érzem, ez tipikus példája a „Hivatal” packázásának, arról nem is beszélve, hogy közterületi lakóhellyel rendelkező személy nem létesíthet tartózkodási helyet, tehát az ügyintéző még a törvényt sem ismeri. Azt sem értem, mi köze az egésznek az utolsó lakcímhez.
Nem tudom, mi lesz az ügy vége, de ebből is látható, a lakcímekkel gond van. És nem csak minket, hajléktalan embereket érintő gond. Sok bosszúságot okozhat a nem hajléktalan embereknek is.
A Város Mindenkié csoport, hajléktalan ellátókkal és jogvédőkkel együtt igyekszik felhívni a figyelmet a lakcímnyilvántartás jelenlegi problémáira, és megoldási javaslataink is vannak.
Remélem, társamnak megoldódnak majd a gondjai. Hogy mennyi utánjárás, hivatalokban töltött órák szükségesek hozzá, majd kiderül…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése