2010. november 29., hétfő

Újabb "szociális" intézkedés

Megszüntették az ételosztást a Blaha Lujza téren.
Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány nem oszthat ételt a Blaha Lujza téren, ahol már 11 éve folytatták ezt a tevékenységet.
Mi történt, hogy most hirtelen ilyen döntés született? Két dolog. 1 - A Blaha egyike azon kiemelt közterületeknek, ahonnan Tarlós kitiltja a hajléktalan embereket. 2 - Elkészült az új luxusszálloda és bevásárlóközpont a téren.
A Város Mindenkié csoport információt kért a Fővárosi Közterület Felügyelettől. Válaszul egy sajtóinformációt kaptunk, amiből idézek.
"A Társadalmi Megbékélés Programja komplex megoldásokat kínál, komplex feladatvállalással. Ennek a programnak része a Blaha Lujza tér felújítása, megújítása is éppúgy, mint más közterületekkel kapcsolatos komfortnövelést célzó törekvések, beleértve az aluljárókat is."
Úgy tűnik, a komplex megoldás a szegény és hajléktalan emberek eltüntetését jelenti. A közterületekkel kapcsolatos komfortnövelést célzó törekvések pedig csak a gazdag emberek komfortérzetét növeli. Na igen, nem tenne jót az országimázsnak, ha a kedves külföldi milliomosoknak a szegények sorbanállását kellene látnia naponta. A szegények meg le vannak...
"Az ételosztással járó több száz fős tömegnek a zavartalan felvonulását és elvonulását nehéz biztosítani a Blaha Lujza téren úgy, hogy közben ugyanezen a helyszínen étkezés is folyik, nem beszélve arról, hogy órákkal előbb odaérkezve jelentősen nehezítik a felszíni gyalogos közlekedést."
Mint írtam, 11(!) éve folyik a Blahán ételosztás mindenféle "biztosítás" nélkül. Nehéz megmagyarázni, miért lett pont most zavaró. Azaz egyáltalán nem nehéz. Hallottam olyan "pletykát" is, hogy a szálló üzemeltetői pénzelik a tér felújítását.
Tarthatnám mindezt egyedi, a gazdagok érdekeit előtérbe helyező, a szegényeket semmibe vevő esetnek. Sajnos nem így van, nem egyedi eset. A Határ útnál a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház december 1-től nem oszthat ételt. Az indoklás hasonló: ételosztásukkal zavarják a gyalogos közlekedést.

2 megjegyzés:

  1. Ez nem pletyka, tényleg a szálloda befektetője vállalta a tér felújítását. És emiatt az egész tényleg eltakarítás-szagú, különösen azért, mert nem érkezett arra válasz, hol lehet ezután megoldani az ételosztást.

    VálaszTörlés